Pracownicy branży spożywczej w szczególny sposób muszą dbać o higienę osobistą. Związane jest to z dostarczaniem na rynek produktów, które z natury rzeczy muszą być "czyste", aby nie zaszkodzić ich odbiorcom.
Pracownicy branży spożywczej zobowiązani są do:
- posiadania aktualnego orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych w postaci książeczki zdrowia lub w formie zaświadczenia lekarskiego;
- posiadania wiedzy z zakresu tzw. "minimum sanitarnego";
- przestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych.
Pracownicy przed przystąpieniem do pracy powinni:
- zostawić odzież osobistą w miejscu do tego przeznaczonym;
- zostawić biżuterię i rzeczy osobiste w miejscu do tego przeznaczonym;
- włożyć czystą i nieuszkodzoną odzież roboczą.
Wszelkie niedyspozycje zdrowotne należy zgłaszać kierownikowi zakładu.
W razie skaleczenia lub otarcia skóry używać opatrunków wodoszczelnych oraz jednorazowych rękawiczek.
Pracownicy zobowiązani są do codziennej zmiany odzieży roboczej.
Szafki na odzież należy utrzymać w czystości i nie przechowywać w nich artykułów spożywczych.
Posiłki należy spożywać wyłącznie w wyznaczonym miejscu.
Przed udaniem się na przerwę śniadaniową należy zdjąć odzież ochronną i pozostawić ją w miejscu specjalnie przeznaczonym do tego celu.
Należy przestrzegać instrukcji korzystania z WC dla pracowników.
Przy kichaniu lub kaszlu, usta należy zakryć jednorazowymi chusteczkami.
Na stanowisku pracy należy utrzymywać porządek i czystość. Każdy pracownik odpowiada za swoje stanowisko pracy.
Należy myć ręce zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji rąk:
- przed rozpoczęciem pracy,
- po wyjściu z toalety,
- po pracach mających kontakt z jajami,
- po zakończeniu prac porządkowych tj. mycie czy wynoszenie śmieci,
- po spożywaniu posiłków,
- po czesaniu włosów,
- po każdej czynności skutkującej zabrudzeniem dłoni.
Po zakończeniu pracy należy zdjąć odzież ochronną oraz środki ochrony indywidualnej.
Pracownikom zabrania się:
- przystępowanie do pracy z brudnymi, długimi polakierowanymi lub doklejonymi paznokciami u rąk,
- używania przedmiotów nie związanych z pracą: agrafek, szpilek, przedmiotów tłukących się, ozdób tj. pierścionki, kolczyki, broszki czy korale,
- wchodzenia do toalety w odzieży roboczej,
- spożywania na terenie pracy napojów alkoholowych,
- palenia wyrobów tytoniowych.