Postępowanie w trakcie mycia i dezynfekcji chłodni (magazynów chłodniczych).
- Opróżnić komorę chłodniczą z towaru, który należy przenieść do innej chłodni.
- Wyłączyć agregaty chłodnicze.
- Zamieść całą powierzchnię magazynu chłodniczego.
- Spłukać wszystkie powierzchnie, w tym regały ciepłą wodą. Płukać należy z góry w dół w kierunku spływu.
- Nanieść roztwór środka Voigt H630 (roztwór 1% - 50 ml preparatu na 4950 ml wody) za pomocą urządzenia pianotwórczego, rozpryskowego, ciśnieniowego lub narzędzi ręcznych. Roztwór myjący należy nakładać od góry w dół na urządzeniach i ścianach, a następnie umyć za pomocą szczotek i ściągaczek.
- umyte powierzchnie dokładnie umyć wodą o odpowiedniej temperaturze. Płukać należy wodą z góry na dół w kierunku spływu. Wizualnie ocenić skuteczność i dokładność wykonanego zabiegu mycia. Jeśli ocena jest negatywna, należy powtórzyć mycie.
- Następnie na umyte powierzchnie nanieść roztwór preparatu dezynfekującego Voigt H620 (roztwór 4%: 400 ml na 9600 ml wody) za pomocą urządzenia pianotwórczego, rozpryskowego, ciśnieniowego lub narzędzi ręcznych.
- Odczekać 15 minut.
- Powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością należy spłukać wodą zdatną do picia.
- W pomieszczeniach poddawanych myciu i dezynfekcji po przeprowadzonych zabiegach należy od razu włączyć wentylację.
- Włączyć agregaty chłodnicze.
- Wprowadzić towar do komory chłodniczej.
- Zabieg mycia i dezynfekcji zapisać w Karcie zapisów mycia i dezynfekcji magazynów chłodniczych.