Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Promocje
Voigt Sanitariaty-Żel VC 541 750 ml
Voigt Sanitariaty-Żel VC 541 750 ml

15,99 zł

Cena regularna: 19,49 zł

Najniższa cena: 15,99 zł

14,81 zł

Cena regularna: 18,05 zł

Najniższa cena: 14,81 zł
szt.
Voigt Pikasoft-żel VC 121
Voigt Pikasoft-żel VC 121

20,99 zł

Cena regularna: 29,29 zł

Najniższa cena: 20,99 zł

17,07 zł

Cena regularna: 23,81 zł

Najniższa cena: 17,07 zł
szt.
Voigt H501 5l - środek uniwersalny
Voigt H501 5l - środek uniwersalny

95,99 zł

Cena regularna: 128,19 zł

Najniższa cena: 99,99 zł

78,04 zł

Cena regularna: 104,22 zł

Najniższa cena: 81,29 zł
szt.
Produkt dnia
Preseptol QV 5 l - preparat do szybkiej dezynfekcji
Preseptol QV 5 l - preparat do szybkiej dezynfekcji

142,79 zł

132,21 zł

szt.
Preseptol QV 0,75 l - 10 szt. (karton)
Preseptol QV 0,75 l - 10 szt. (karton)

205,99 zł

190,73 zł

szt.

Mycie powierzchni ze stali szlachetnej

Stal szlachetna jest powierzchnią, której nie sposób pominąć przy omawianiu profesjonalnego utrzymania czystości w sektorze HoReCa. Jest ona nie tylko standardowym, ale i powszechnie stosowanym materiałem w każdej restauracji (zarówno hotelowej, jak i profesjonalnych kuchniach). Powszechne są również problemy z utrzymaniem czystości popularnie zwanej „nierdzewki”, których rozwiązanie wymaga odpowiedniej wiedzy i dobrze dobranego produktu.

Użytkownicy stali nierdzewnej w sektorze spożywczym najczęściej wskazują na problem z pozostającymi na powierzchni śladami palców oraz smugami. Ślady palców na powierzchniach ze stali nierdzewnej są najbardziej widoczne, gdy urządzenia i sprzęty są nowe, są uciążliwe, ale ich usunięcie nie stanowi żadnego problemu – wystarczy zastosować gotowy do użycia preparat PROFIMAX SP 160. Jest to produkt do usuwania wszelkich tłustych plam, olejowych i bieżących zabrudzeń z okapów kuchennych, blatów, stołów, posadzek i ścian. Kłopot ze smugami wynika przede wszystkim z substancji, osadów i związków powierzchniowo-czynnych, które odłożyły się na powierzchni pod wpływem użytkowania. Największy wpływ na powstanie smug ma  stosowanie, bądź testowanie różnego rodzajów środków czystości oraz brak okresowego spłukiwania powierzchni wodą. Smugi to bowiem nic innego jak pozostałości tłuszczu oraz niespłukanej chemii. Są one bardzo trudne do usunięcia ze względu na fakt, że substancje nabłyszczające z preparatów do stali nierdzewnej „cementują” osady pozostawione na powierzchni. Trzeba pamiętać, że po przemyciu problematycznych powierzchni, należy spłukać je czystą wodą, a następnie przetrzeć do sucha i nie pozostawiać na nich wilgotnych szmatek lub gąbek, zwłaszcza w miejscowościach, gdzie woda jest twarda. To najłatwiejszy sposób, który uchroni przed nalotami i osadami. Tak przeprowadzony proces mycia sprawi, iż pozbędziemy się ze stali wszelkich niepożądanych substancji, wosków, past i powłok. Trzeba pamiętać, aby do stali nierdzewnej w kuchniach, używać jak najmniej środków o właściwościach nabłyszczających.

Dla stali nierdzewnej z wykończeniem na wysoki połysk najlepiej nadają się środki na bazie alkoholu, w szczególności do mycia szyb tj. GLASS CLEANER. Powierzchnie szlifowane należy wycierać zgodnie z kierunkiem szlifowania, a nie w poprzek szlifu.

Konieczne jest unikanie środków ściernych i mleczek, które degenerują i zarysowują stal. Stali nierdzewnej nie należy czyścić również środkami zawierającymi podchloryn sodowy. Mowa tutaj o niektórych środkach dezynfekcyjnych, które z uwagi na swoją zawartość mogą uszkodzić powierzchnie. Nawet jeżeli takie środki są wyraźnie opisane jako nadające się do zastosowania na stali nierdzewnej to wymagają dużej ostrożności i stosowania zgodnie z instrukcją (mimo to istnieje ryzyko uszkodzenia powierzchni). Unikamy również stosowania środków czyszczących zawierających chlor, który również może uszkodzić powierzchnię stali. Do mycia i  przemywania nie stosujemy  także środków do czyszczenia srebra. Równie zgubny wpływ mają popularne „zmywaki”. Zwykle wykonane ze zwykłej stali, nie nadają się do stali nierdzewnych ponieważ mogą uszkodzić materiał. Powodują zarysowania oraz pozostawiają śladowe ilości żelaza, co negatywnie wpływa na zdolność samo regeneracji powierzchni stali nierdzewnej.

Czym zabezpieczać?

Powierzchnie ze stali nierdzewnej, które nie mają kontaktu z żywnością można pielęgnować, a tym samym zabezpieczać przed przyjmowaniem brudu. Idealnie nadaję się do tego preparat Steel Cleaner.  Na czyszczonej powierzchni preparat pozostawia długotrwały filtr ochronny zapobiegający powstaniu nalotów.

Stal nierdzewna jest neuturalna dla ludzi i środowiska. Nie wymaga stosowania farb, które są podatne na uszkodzenia oraz mogą się zużywać. Jej zdolność do czyszczenia pozostaje bez zmian na przestrzeni czasu. Dlatego też stal nierdzewna jest stosowana wszędzie tam, gdzie higiena jest istotnym kryterium.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl